• Deň rodiny

          • Pozývame Vás spoločne s nami osláviť Deň rodiny a Deň matiek.

            Deň matiek patrí medzi symbolické medzinárodné dni. Je to deň, kedy sa vzdáva úcta matkám a materstvu.

            Rodina je veľkým darom. V rodine dozrievajú predstavy mladého človeka o živote a formuje sa základný rebríček hodnôt dôležitý pre celý život. Rodina je školou ľudskosti, v ktorej sa učíme vzájomnej láske a úcte a službe jeden druhému. Preto je rodina nenahraditeľná.

            Nakoľko sú pre nás tieto dni dôležité a chceme ich prežiť spolu s vami rozhodli sme sa tento deň spojiť.

            Slávnostné otvorenie toho dňa bude o 9:00. 

            Program:

            9:00 vystúpenie detí MŠ

            9:30 spoločné aktivity s mamičkami

            10:00 súťaže pre deti 

            11:00 maľovanie na tvár

            11:30 obed- guláš

            12:00 vypúšťanie balónov a prianie

            12:30 prekvapenie

            13:00 voľná zábava

          • Sadenie v záhonoch

          • My rodičia sme si vedomí, že naše deti sú naša budúcnosť. V dobe, kedy si deti myslia, že zelenina pochádza z obchodu a život rastlín poznajú len z obrázkov, by sme chceli, aby naše deti pomocou vlastného zážitku pochopili, že z obyčajného semienka dokáže vyrásť rastlina a z rastliny nielen kvietok, ale aj zelenina, ovocie či bylinka. Vlastná skúsenosť dieťaťa najlepšie pomáha pochopiť tento proces a vytvoriť si tak pozitívny vzťah k prírode. Preto sme s deťmi vybudovali v škôlke bylinkovú záhradu a vyvýšený záhon, kde si deti mohli vyskúšať sadenie zeleniny, ovocia a byliniek. Veríme, že pomocou starostlivosti o záhradu, sa deti naučia zodpovednosti a trpezlivosti. Deti sa budú vzdelávať, pracovať s náradím, skúmať, pozorovať, experimentovať, sadiť, kypriť pôdu, plieť, polievať a kompostovať. Na záver si deti vypestovanú úrodu pozbierajú, oberú, s najkrajšími kúskami z úrody sa pochvália ostatným deťom a nakoniec to čo vypestujú budú môcť aj zjesť. Starostlivosťou o rastlinky budú deti od malička vedené k ochrane prírody a pochopia jej význam a dôležitosť pre človeka. Ak budeme v ranom detstve viesť deti k zdravému spôsobu života, naše deti budú zdravé, šťastné a usmiate. Prioritou Materskej školy Jánovce je viesť deti k zdravému životnému štýlu pretože záhrada je pre dieťa miesto, kde môže pochopiť zákonitosti prírody

          • Deň tučniakov

          • Nie je žiadnym prekvapením, že sa 21. storočie stalo úskalím pre mnoho zvierat vo voľnej prírode.

            So zvyšujúcim sa znečistením ovzdušia a narastajúcimi teplotami v dôsledku globálneho oteplenia sú viaceré druhy živočíchoch v každodennom ohrození. Nadmerný rybolov a topenie ľadovcov sú v ekosystéme tučniakov ich najväčšími nepriateľmi. Pre zlepšenie povedomia o ich živote si pripomíname

            Svetový deň tučniakov si pripomíname  25. apríla aj v našej Materskej škole  je to príležitosť na lepšie porozumenie a ocenenie nevšednosti jedného z mála prirodzených vtáčích obyvateľov Antarktídy.

          • Deň ZEME

          • Deň Zeme je venovaný našej Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Máme radi našu planétu Zem, našu krajinu, prostredie v ktorom žijeme a preto nám záleží na čistote a poriadku nášho okolia. Deti prostredníctvom rôznych aktivít budúv rámci celého týždňa spoznávť našu Zem.   Pri príležitosti dňa Zeme k nám príde divadielko Aurora s príbehom Lesa. Deň Zeme v materskej škole bude dňom veselej nálady, rôznych hier a pracovných aktivít.

            Rozprávaním o prírode, rastlinkách, zvieratkách,budú deti overovať svoje schopnosti pri triedení odpadu, spoločnými silami vytvoríme plagát našej Zeme. Vyjadrovať budeme aj svoj postoj ako sa správať k prírode. Cieľom týchto aktivít budeme rozvíjať environmentálne povedomie. Deti tvorivým a hravým spôsobom, budú chrániť prírodu a starať sa o ňu a tak zveľaďovať životné prostredie. Spoločne si posadíme strom a do vyvýšených záhonov posadíme zeleninu.

          • Deň narcisov

          • „Som len obyčajný kvet . Ale jediný deň v roku, mám obrovskú silu.“

            Dňa 18.4.24 sme si pripomenuli Deň narcisov:

            je to deň boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia tejto zákernej chorobe. Aj my s deťmi sme si pripomenuli tento deň a uctili ľudí, ktorí s takouto chorobou bojujú. 

          • Výroba medu z púpav

          • Témou jarné kvety sa trocha vzdialime zdravému stravovaniu. Ako v úvode uvádzame , jedná sa o med z púpav. Nie je to však typický, včelí, ale "umelo" vytvorený med, do ktorého sa pridáva množstvo cukru.

            Takéto medové sladidlo je lacná, na výrobu veľmi nenáročná ingrediencia, ktorá slúži na dochutenie jedál a dosladenie nápojov, nie ako denná náhrada sladkostí.

            V našej Materskej škole sme si vyrobili púpavový med.  Pri výrobe  sme použitli tieto ingrediencie:

            ° 4oo púpavových, stredne veľkých kvetov

            ° 1kg cukru

            ° 1,5 l vody

            ° 2 stredne veľké citróny

            Púpavy si deti sami nazbieli počas jarnej vychádzky. Púpavové hlavičky sme spolu s vodou a citrónami vložili do hrnca a na druhý deň ho spoločne s pomocou pani kuchárkami varili. 

            Takto sme si vyrobili túto sladkú dobrotu. 

          • Zápis do MŠ

          • OZNAM

            Materská škola Jánovce 199, 059 13

             

            oznamuje, že

             

            zápis detí k nasledujúcemu školskému roku 2024/2025 bude prebiehať

            od 06.05.2024 do 10.05.2024 v budove školy od 8:30 hod. – 15:00 hod.

             

            Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, ktorú predloží riaditeľke spolu s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní nie staršie ako tri týždne. Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie nájdete na našej webovej stránke msjanovce199.edupage.org

              

            Podmienky prijatia:

            • Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa od dvoch do šiestich rokov jeho veku.
            • Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné (t.j. dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31. augusta 2024) a následne deti, ktoré dovŕšia 4 roky do 31. augusta príslušného kalendárneho roka.,
            • Prednostne sa prijímajú deti s odloženou školskou dochádzkou a deti s dodatočne odloženou školskou dochádzkou.
            • deti, ktoré majú osvojené  všetky základné hygienické a samoobslužné návyky 
            • Zápisu sa zúčastní zákonný zástupca s dieťaťom, preukáže sa dokladom totožnosti.                              

            Podmienky prijatia vyplývajú zo zákona č. 276/2023 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 § 59 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a vyhlášky MŠ SR č. 541/2021 Z.z. o materskej škole.

                                                                                                       

                                                                                                                                                Mgr. Jana Škotková

                                                                                                                                                     riaditeľka MŠ

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje